niedziela, 16 czerwca 2013

[INFO] Samosy - smażone indyjskie rożki


Samosy po indyjsku


- 1 duży ziemniak
- kawałek kalafiora wielkości pięści
- 1/2 szkl. mrożonego zielonego groszku
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 pomidor
- 1/3 łyżeczki sproszkowanego chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka masła
- 1 szkl. oleju do smażenia


Ziemniak obierz i pokrój w drobniutką kostkę (0,5 cm). Kalafior podziel na malutkie różyczki, niewiele większe od ziemniaczanych kostek. Groszek zalej 1 szklanką wody i zagotuj, odcedź. Pomidor sparz, obierz i drobno posiekaj.
Olej rozgrzej w małym rondelku i usmaż w nim partiami ziemniaczane kostki i kalafiorowe różyczki do złotego koloru. Odsącz na papierowych ręcznikach.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj przyprawy, zamieszaj, wrzuć posiekany pomidor i smaż przez 2 minuty. Następnie wsyp usmażone warzywa, dodaj 1/2 łyżeczki soli i śmietanę. Wymieszaj i gotuj, aż farsz będzie gęsty. Odstaw z ognia, a gdy ostygnie, napełnij nim rożki.

Źródło: bollywood.pun.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz