Składniki:
Porcja dla 6 osób. Czas przygotowania: 40 min.
- 300 g maki,
- 2 łyżeczki soli,
- 100 g masła,
- woda,
- 50 g masła.
Wykonanie:
1. Zmieszać mąkę z solą, rozetrzeć z masłem do osiągnięcia konsystencji okruchów chleba. Dodać taką ilość wody, aby wyrobić miękkie gładkie ciasto. Podzielić ciasto na 8 części.2. Z każdej części ciasta uformować niewielki placuszek.
3. Placuszek posmarować masłem, oprószyć mąką i uformować kulkę. Kulki rozwałkować na dość cienkie placki. Czynności te należy wykonać jeszcze dwukrotnie.
4. Na silnie rozgrzanej patelni podpiec bez tłuszczu placki po 1 minucie z każdej strony.
5. Posmarować patelnię pędzelkiem umoczonym w maśle i piec placki tak długo, aż staną się dobrze rumiane z obu stron. Należy odpowiednio regulować temperaturę patelni, aby placków nie przypalić Należy również zwrócić uwagę, aby przed wstępnym opiekaniem kolejnego placka bez tłuszczu patelnia była ponownie silnie rozgrzana.
6. Podawać prosto z patelni, jako dodatek do dań podstawowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz