Herbata jaśminowa (chiń. 茉莉花茶) jest napojem zdobywającym ostatnimi czasy olbrzymią popularność, dlatego warto poznać jej historię, właściwości zdrowotne oraz dowiedzieć się, jak należy ją parzyć . Oryginalny, subtelny smak i aromat, godna ust najbardziej wymagających koneserów – tak się o niej mówi. Jaśminowa herbata jest najpopularniejszym napojem mieszkańców Pekinu. Być może nie wszystkim musi ona smakować, ale jeśli się już ktoś do niej przekona, będzie to miłość na całe życie.
Historia herbaty jaśminowej zaczyna się 800 lat temu, gdy w Chinach rządziła dynastia Song, której członkowie uwielbiali smak herbaty aromatyzowanej kwiatami jaśminu. Sam jaśmin został sprowadzony do Chin z Persji już w III wieku n.e, jednak dopiero w V wieku dostrzeżono niesamowite właściwości tej rośliny i próbowało łączyć ją z liśćmi herbaty.
Jaśmin to roślina z rodziny oliwkowatych, posiadające białe, żółte lub różowe kwiaty. Do produkcji herbaty jaśminowej wykorzystuje się jednak tylko jego jeden gatunek – jaśmin wielkolistny, który występował początkowo tylko na Filipinach, w Indiach, Birmie i Sri Lance. Obecnie jaśmin rośnie także w Chinach, w górzystej prowincji Fujian. Krzew tej rośliny może osiągać nawet do 8 metrów wysokości, a same kwiatki są wielkości od 4 do 7 cm. Kwiaty jaśminu łączą się w grupki od 3 do 12 kwiatków, które wydobywają z siebie bardzo intensywny zapach. Otwierają się one w nocy i zamykają w dzień, dlatego wieczorne spacery w okolicach gdzie kwitnie jaśmin, mogą należeć do bardzo przyjemnych
Posiadające słodki zapach kwiaty jaśminu zbierane są wcześnie rano, a następnie trzymane w chłodnym pomieszczeniu przez cały dzień, by zapobiec całkowitemu rozkwitnięciu. Po południu, gdy kwiatki powoli się rozchylają, są one układane w pobliżu wysuszonych liści herbacianych w ściśle ustalonych proporcjach. Proces wchłaniania aromatu trwa nawet do 4 godzin i powtarzany może być od 6 do 7 razy. W ostatniej fazie całego procesu, kwiaty jaśminu zostają oddzielone lub pozostawione w niewielkiej ilości, aby dodały uroku wizualnego samej herbacie. Następnie herbata jest dosuszana i gotowa do zapakowania może zostać wysłana do smakoszów z całego świata.
Oprócz Chin kwiaty jaśminu zaskarbiły sobie uznanie także w innych krajach. W Filipinach kwiat ten nosi nazwę sampaguita i w roku 1937 został przez rząd tego kraju uznany na kwiat narodowy. Z kolei w Kambodży, w kraju gdzie 96% mieszkańców to Buddyści, jaśmin został ofiarowany Buddzie. W języku bengalskim (używanym w m.in. Indiach i Bangladeszu), kwiat jaśminu zwie się beli i wykorzystywany jest do zdobienia kobiecych włosów jaśminowymi girlandami. Na Hawajach zwany pikake, służy to tworzenia pachnących naszyjników z kwiatów i liści zwanych lei.
Herbata jaśminowa gatunki
Możemy wyróżnić conajmniej pięć rodzajów herbaty jaśminowej:
- Zielona herbata jaśminowa
Najpopularniejsza odmiana jaśminowej herbaty. To głównie liście zielonej herbaty mieszane są z kwiatami jaśminu, by ten mógł przeniknąć je swoim lekko słodkawym zapachem. Napar takiej herbaty ma barwę pomarańczowożółtą i jest delikatny i przyjemny w smaku. Zielona herbata jaśminowa pochodzi głównie z chińskiej prowincji Fuijan.
- Biała herbata jaśminowa
Według znawców i prawdziwych smakoszów herbacianych trunków biała herbata jaśminowa należy do najlepszych na świecie. Już sama biała herbata jest delikatna i zniewalająca w smaku, jednak połączona w kwiatami jaśminu uwalnia się jej prawdziwe piękno i otwiera się całe bogactwo smaków, które nie są możliwe do odkrycia w przypadku innych gatunków herbacianych specjałów. Herbata ta ma niespotykany kształt. Jej listki zwinięte są w małe kuleczki, a razem w tych herbacianych kuleczkach znajdują się płatki jaśminu, które dodają uroku tej rzadko spotykanej herbatce.
- Czarna herbata jaśminowa
Fani czarnej herbaty mogą odnaleźć także jaśminową wersję camellia sinesis. Jest ją co prawda nieco trudniej znaleźć w sklepach z herbatą, jednak warto spróbować również tej odmiany herbaty jaśminowej. Z racji tego, iż czarna herbata ma mocniejszy smak niż pozostałe, posmak jaśminu jest mniej wyczuwalny. Ciągle jednak wielu smakoszy czarnych herbat, którzy lubią poczuć delikatny kwiatowy smak, uznają ten rodzaj herbaty za godny polecenia.
- Rooibos jaśminowy
Jest to dość niespotykana odmiana herbaty na rynku herbacianym. Rooibos, sporządzany z czerwonokrzewu afrykańskiego, może być także aromatyzowany kwiatami jaśminu, które powodują iż nabiera on jeszcze szlachetniejszego smaku, a jednocześnie powoduje, iż ten pozbawiony kofeiny napój staje się jeszcze bardziej delikatny.
- Kwitnąca herbata jaśminowa
Kwitnące herbaty jaśminowe to tak zwane herbaty kwiatowe, bądź artystyczne, których listki zostały zwinięte w małe kuleczki (głównie z liści herbaty białej i zielonej) wraz z kwiatami dodanymi do środka. Bardzo często tym kwiatem jest właśnie biały jaśmin. Po wrzuceniu kuleczki herbaty do szklanego dzbanka z gorącą wodą, herbata zaczyna się otwierać i ukazuje swoje wewnętrzne piękno.
Herbata jaśminowa działanie
Korzyści picia herbaty jaśminowej jest bardzo wiele, dlatego warto zapoznać się z nimi i poznać jej niesłychaną moc. Jaśminowa herbata wykorzystywana może być jako środek uzupełniający dietę w polifenole z grupy katechin, m.in. katechiny, galusan epigalokatechiny, epikatechiny posiadające silne właściwości antyoksydacyjne. Polifenole przerywają reakcje łańcuchowe tworzenia się wolnych rodników – cząsteczki odpowiedzialne za powstawanie nowotworów i za procesy starzenia się organizmu.
Przepiękne białe kwiaty jaśminu symbolizują czystość. Według podań chińskich mędrców, kto pije herbatę jaśminową, zachowuje swą aktywność umysłową przez bardzo długi czas. Herbata ta sprawia, iż nie czujemy się senni. Uspokaja, zmniejsza napięcie i relaksuje nasz umysł. Łagodzi i przywraca poczucie stabilności emocjonalnej w sytuacji, gdy jesteśmy nadmiernie pobudzeni i wprowadza nas w stan równowagi i harmonii.
Jaśmin z kolei wspomaga leczenie chorób infekcyjnych z wysoką gorączką czy też schorzeń wywołujących krwawienia. Łagodzi on także skutki porażeń słonecznych, zapaleń spojówek i skóry. Kwiaty jaśminu używa się także jako składników wielu napojów miłosnych.
Herbata jaśminowa właściwości
- Wpływa korzystnie na poziom cukru we krwi,
- Poprawę pracę wątroby i nerek,
- Usuwa zmęczenie,
- Poprawia wzrok,
- Łagodzi ból głowy,
- Zapobiega zawałom serca,
- Oczyszcza organizm z toksyn,
- Ułatwia organizmowi przyswajanie pokarmów i ich trawienie,
- Działa bakteriobójczo,
- Pozytywnie wpływa na układ nerwowy i oddechowy,
- Obniża ciśnienie we krwi, a także przeciwdziała zakrzepom krwi i wzmacnia naczynia włosowate,
- Zapach jaśminu wprawia w stan lekkiej euforii.
Parzenie herbaty jaśminowej
Czarną herbatę jaśminową powinniśmy parzyć od 2 do 3 minut. Wodę możemy zalać temperaturą 100 stopni Celsjusza. Zielona herbata jaśminowa z racji tego, iż jest delikatniejsza powinna być parzona w temperaturze około 80 stopni przez około 3 minuty. Najniższą temperaturę potrzebuje biała herbata jaśminowa, która powinniśmy zaparzać wodą o temperaturze zaledwie 70 stopni przed czas od 5 do 7 minut.
Źródło: http://oherbacie.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz