Porcje: 4 kubki
Składniki:
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżeczki herbaty Assam lub Darjeeling (najlepiej sypana)
- łyżeczka kardamonu sypkiego bądź parę ziaren lekko zmielonych
- 6 goździków
- pól łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
- 8 łyżeczek cukru (według gustu 1-2 łyżeczki na 1 szklankę)
Sposób przyrządzenia :
Mleko i wodę wlać do garnka, wsypać herbatę i wszystkie wymienione przyprawy + cukier. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia (uwaga, żeby nie wykipiało). Po zagotowaniu, zmniejszyć ogień i jeszcze poczekać 2 do 5 minut aż herbata nabierze aromatu.
Podpowiedź :
Przed podaniem należy przelać przygotowany napój przez drobne sito aby pozbyć się fusów i przypraw.
Ja daję trochę mniej mleka ale to już od gustów smakowych zależy jakie dacie proporcje.
Ta herbata indyjska może być robiona na wiele sposobów. Proporcje składników, które wymieniłam mogą być zmieniane wg indywidualnych gustów. Można się nią dowolnie bawić zmieniając nieco jej smak dodając dodatkowo takie składniki jak czarny pieprz w całości, kolender. Jeżeli chcemy uzyskać Mocha Chai należy do gotowania dodać 1 łyżeczkę kakao. Wtedy na wierzch do każdej filiżanki bądź kubka dodać trochę bitej śmietany i posypać wiórkami czekoladowymi lub cynamonem.
Źródło: bollywood.pun.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz