czwartek, 4 lipca 2013

[INFO] Dosa- historia i przepis

Dosa

Dosa - pochodzące z południowych Indii cienkie jak kartka papieru naleśniki wyrabiane z soczewicy i mąki ryżowej, smażone na płaskiej blaszce z dodatkiem ghi.
W Indiach najpopularniejszą wersję przygotowuje się ze sfermentowanego ciasta ryżowego z dodatkiem soczewicy urid dal. Ze względu na niedostępność tej odmiany w Europie, można przygotować równie smaczną wersję z pełnej mąki.
Placki dosa podawane są w wielu różnych odmianach z wieloma dodatkami. Nadziane warzywami przyprawionymi curry zmieniają się w masala dosa – wyśmienitą i mocno pikantną przekąskę. Mogą być podawane również z różnymi czatnejami, na przykład wyśmienitym czatnejem kokosowym.

Przepis
http://i39.tinypic.com/9zverp.jpg

Składniki

    * 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej razowej,
    * garść świeżych liści kolendry lub pietruszki,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( tradycyjne wypieki wedyjskie nie zawierają środków spulchniających ),
    * 1 świeże posiekane chili lub 1 płaska łyżeczka sproszkowanego,
    * 5 łyżek oleju.

Sposób przyrządzenia

Mąka na dosę musi być gładka, czyli jak najdrobniej zmielona. Przez sito o jak najdrobniejszych otworach przesiej ją do dużej miski. Liście kolendry umyj i drobno posiekaj, wymieszaj z mąką, dodaj 1 łyżeczkę soli i resztę składników (oprócz oleju). Dolej 2 szkl. letniej przegotowanej wody i zmiksuj wszystko dokładnie. Otrzymasz lejące się ciasto, takie jak na naleśniki. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz ciasto zmiksuj. Na teflonowej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju. Chochelką wlej tyle ciasta, aby można było rozprowadzić je jak najcieńszą warstwą na całej powierzchni patelni.

Smaż dosę na średnim ogniu 2-3 min. z jednej strony, do złotego koloru, następnie odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze minutę. Czynność powtarzaj do wyczerpania ciasta.


Źródło: bollywood.pun.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz